Dzień czekolady
Od wielu lat panuje przekonanie, że czekolada oraz inne słodycze w znaczącym stopniu przyczyniają się do powstawania próchnicy. Od dzieciństwa jesteśmy straszeni zgubnym wpływem czekolady na nasz stan uzębienia, gdyż stanowi ona pożywkę dla bakterii. Na szczęście założenie, że wszystko co słodkie stanowi zagrożenie dla naszych zębów jest błędne!
Czekolada zawiera wiele składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz wysokiej zawartości węglowodanów (co nie do końca powoduje zadowolenie u wielu z nas), które są ważnym źródłem energii, czekolada zawiera takie substancje jak: żelazo – wspierające działanie czerwonych krwinek, magnez – odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie komórek nerwowych, białko i wapń – budulce kości oraz liczne witaminy z grupy B.
Smakołyk ten znany jest również dzięki wpływowi na samopoczucie dziecka, gdyż zawartość cynku i selenu podnoszą poziom endorfin w naszym organizmie.
A gdzie w tym wszystkim nasze zęby?
Otóż wg naukowców z Uniwersytetu Osaka łuska ziarna kakaowego ma ogromny wpływ na stan zdrowia naszej jamy ustnej. Owa łuska jest niezwykle bogata w substancje zwalczające bakterie próchnicy. Niestety, przy mieleniu ziaren na proszek kakaowy (używany przy produkcji czekolady), łuska ta ulega zniszczeniu. Nadzieję przywracają jednak naukowcy z Uniwersytetu Tulane. Ich badania wykazały, że można uzyskać ekstrakt z ziaren kakaowca, który jest skuteczny w zapobieganiu próchnicy i może w tej dziedzinie konkurować nawet z fluorem. W dodatku, ze wszystkich słodyczy to właśnie gorzka czekolada ma najlepszy wpływ na nasz stan uzębienia.
Trwają prace nad pastami oraz płukankami produkowanymi z ziaren kakaowca. Produkty te będą miały smak czekolady (doszły nas słuchy o paście czekoladowo-miętowej opracowywanej przez naukowca Armana Sadeghpoura).
Nie wiemy jak Wy, ale my już nie możemy się doczekać pasty czekoladowej.
Żródła: www.medagro.com.pl